پیس میکر Pace Maker

pacemaker

پیس میکر چیست؟

پیس میکر (یا همان باطری قلب)، ضربان سازی است که ایمپالس ها را تولید و به سمت قلب هدایت می کند. هر ایمپالس الکتریکی که از ضربان ساز خارج می شود، موجب تحریک قلب و انقباض آن می شود.

ساختار ضربان ساز

پيس میکر دارای دو بخش است:

  1. منبع تامین نیرو (باطری کوچک ولی با عمر طولانی)
  2. مدار الکترونیکی
اجزای پیس میکر
اجزای پیس میکر

پیس میکر دارای یک بدنه ی فلزی است و حدود 25 الی 50 گرم وزن دارد. و در زیر پوست ، قسمت فوقانی سینه و بعضی اوقات نیز در زیر پوست شکم کار گذاشته می شود.

سیستم ضربان ساز دارای یک ژنراتور ضربان ساز و یک، دو و یا سه لید است. به ضربان سازی که دارای یک لید است، پيس میکر یک حفره ای و به ضربان سازی که دو لید دارد ضربان ساز دو حفره ای و همچنین به ضربان سازی که سه لید دارد، ضربان ساز سه حفره ای می گویند. انواع پیس میکر ها میتوانند با توجه به تعداد لید هایی که دارند همان تعداد حفره را در قلب تحریک کنند.

انواع پیس میکرهای یک حفره ای، دو حفره ای و سه حفره ای
پیس میکرهای یک حفره ای، دو حفره ای و سه حفره ای

انواع پیس میکر:

پیس میکر ها به دو دسته ی موقت و دائم تقسیم می شوند.

از آنجایی که اکثر بیماری های قلبی را نمیتوان با پیس میکر درمان کرد استفاده از پيس میکر دائم فقط باعث میشود که بیمار بتواند مانند یک فرد عادی به زندگی خود باز گردد و کار های روز مره خود را انجام دهد.

پیس میکر موقت در بیماران قلبی زمانی به کار می رود که ضربان قلب با مشکل همراه است. این مدل پیس میکر تحریک الکتریکی قلب را برای درمان برادی آریتمی یا تاکی آریتمی تا زمان برطرف شدن مشکل و یا شروع درمان اصلی انجام می دهد.

هدف از استفاده از پیس میکر موقت، ایجاد یک پارچگی گردش خون و همودینامیک طبیعی است که ممکن است بر اثر ضربان کند یا سریع قلب دچار مشکل شده باشد.

مزایای ضربان سازها:

پیس میکر باعث حفظ ضربان طبیعی و به موقع و در نتیجه بهبودی توانائی قلب می شود. بعد از تعبیه پيس میکر علائم ناشی از كندی ضربان قلب مانند سرگیجه، ضعف و سنکوپ از بین می روند. در بعضی از بیماران ضربان قلب بطور کامل وابسته به پیس میکر میباشد و بدون آن ادامه حیات ممکن نیست.

عوارض ضربان سازها:

در موارد نادر این عوارض شامل عفونت، واکنش به دارویی که طی عمل استفاده می شود، خون ریزی و … است.

همچنین بعد از عمل بیمار با احساس خستگی ، درد در محل عمل و ضعف همراه است که این علائم؛ جزئی و زود گذر هستند.

اولین پیس‌ میکر دنیا که جذب بدن می‌شود

محققان توانستند اولین پيس میکر بی‌سیم و بدون باتری جهان را به گونه‌ای طراحی کنند که وقتی دیگر نیازی به آن نباشد، جذب بدن شده و از بین برود.

این پيس‌ ميکر نازک و سبک، انرژی خود را از فرستنده‌ای در خارج از بدن دریافت می‌کند و فناوری آن مشابه فناوری تلفن‌های هوشمند است و نیازی به باتری یا سخت افزار خاصی ندارد.

تصویر پیس میکر ساخته شده که جذب بدن می شود
تصویر پیس میکر ساخته شده که جذب بدن می شود

محققان سازنده این دستگاه امیدوارند به زودی بتوان آن را جایگزین پیس‌ میکرهای موقت کرد که برای برداشتن آن‌ها به انجام عمل جراحی نیاز است.

این دستگاه که از مواد زیست سازگار ساخته شده و طی 5 تا 7 هفته جذب بدن می‌شود، توسط محققان دانشگاه نورث وسترن و جورج واشنگتن ساخته شده است. به گفته محققان، این دستگاه نه تنها خطر عفونت را کاهش می‌دهد؛ بلکه باعث جلوگیری از ایجاد جای زخم می‌شود.

جان راجرز (John A Rogers) رهبر این پروژه می‌گوید: قرارگیری سخت افزارهایی در نزدیکی قلب یا درون آن می‌تواند خطر بروز عفونت را افزایش دهد. دستگاه ما بر معایب دستگاه‌های متداول غلبه می‌کند و هزینه‌های بیمار را کاهش می‌دهد. با توسعه بیشتر این فناوری، می‌توان ایمپلنت‌هایی برای قرار دادن در عروق دست و پا نیز تولید کرد.

هر بیمار ممکن است چند روز یا چند هفته به پیس‌ ميکر حتیاج داشته باشد و محققان می‌گویند با تغییر ترکیبات و ضخامت این دستگاه می‌توان مدت زمان باقی ماندن آن در بدن فرد را کنترل کرد. هنوز مشخص نیست این پيس‌ میکر چه زمانی برای استفاده انسان‌ها آماده خواهد بود و قیمت آن نیز تعیین نشده است.

 

رسانه های همکار
استفاده از مطالب دیجی جراح پلاس برای مقاصد غیرتجاری با ذکر نام دیجی جراح پلاس و لینک به منبع بلامانع است. حقوق این سایت به شرکت امین تجارت آریان (فروشگاه آنلاین دیجی‌جراح) تعلق دارد.
محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.
×